Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

COMMONERS VOICES

Nogometni klub Zagreb 041

Nogometni klub Zagreb 041 je formiran u 2014 godini. Klub je formalno registriran kao udruga građana 19. veljače 2015. Zagreb 041 djeluje i integrira državljane trećih zemalja kroz sportske aktivnosti te promovira antiratne i antifašističke vrijednosti.

Trenutno ima oko stotinu članova koji ravnopravno, organizirani na ne hijerarhijski, horizontalni način, sudjeluju u donošenju odluka i klupskim aktivnostima. Klub ima seniorski muški tim,  seniorski ženski tim kao i dječji tim. Igrači su i izbjeglice i lokalna mladež. Jedan je od samo nekoliko klubova u Hrvatskoj s vrlo aktivnim ženskim timom. Nadalje, trenerica je žena koja pridonosi promicanju raznolikosti i uključivanja i razotkriva mit o tome da je nogomet samo za muškarce.

Cilj Zagreb 041 je vratiti nogomet običnim ljudima i navijačima, i postati prvi pravi nogometni klub lokalne zajednice u Hrvatskoj sa izravnim demokratskim organizacijskim modelom. Klub se bori protiv korupcije i klijentizma na svim razinama, kao i svih oblika diskriminacije. Njihova poruka je da je nogomet sport solidarnosti, kvalitetnog natjecanja, poštovanja prema protivniku i sport koji volimo zbog svoje jednostavnosti i ljepote.

Prioritet se stavlja na promicanje izravnog angažmana državljana trećih zemalja, unaprijediti razinu uključenosti i osjećaja sigurnosti izbjeglica kako bi se postigla integracija kao dvostruki proces i promicanje pozitivnih vrijednosti u nogometu. Dok državljani trećih zemalja imaju jasnu odgovornost za prilagodbu pravilima i vrijednostima zemlje domaćina, društvo domaćin također mora poduzeti korake kako bi pružilo dobrodošlicu, podršku i otvorilo mogućnosti koje promiču njihovu integraciju.

Premda lokalne i regionalne vlasti često zanemaruju integraciju, jer to nije jedan od njihovih osnovnih mandata; ovaj klub ima za cilj poticanje, jačanje i nadahnuće lokalnih vlasti i zajednica, kao i drugih športskih klubova i kolektiva kako bi stvorili ozračje uključivanja izbjeglica, socijalne kohezije i borbe protiv rasizma i ksenofobije. Klub je u redovitom kontaktu i obavlja puno aktivnosti zajedno s lokalnim osnovnim školama, lokalnim sportskim objektima, domovima za djecu s problemima u ponašanju, nevladinim organizacijama, lokalnom upravom itd.

Uključeni državljani treće zemlje izjavili su da je ova praksa vrlo motivirajuća za njih jer im omogućava druženje i kvalitetno ispunjavanje slobodnog vremena što je posebno važno tražiteljima azila koji nemaju što raditi, već samo čekaju na odluku o azilu. Također, na taj se način proširuje njihova društvena mreža i razvijaju se njihove jezične vještine.

Ovom praksom se želi „ubiti dvije muhe jednim udarcem“: raditi na provedbi prava državljana trećih zemalja, uključujući njihove integracijske vještine, ali i raditi na promjenama vrijednosti i promjenama u ponašanju u onim dijelovima stanovništva koji pokazuju najveći antagonizam prema migrantima, osobito prema onima drugih rasa.


Saznajte više: http://www.nkzagreb041.hr/seniori/seniorska-momcad-nk-zagreb-041

Commonfare.net is for, with, and by people.

Do you want to join? You will need only an email address, and we will never use it for other purposes.

5 Reacties

Card img 20160919 225613 processed

Rankis

juli 11, 2018 at 17:03

Nice story! I think will be interesting for them maybe to keep in touch with "Atletico Diritti" https://www.facebook.com/atleticodiritti (from football to other sport)

Card remedios varo

maja_zg_to_df

juli 12, 2018 at 16:39

Thanks Rankis! We will let them know. It would be great to connect across borders.

Card cfavatar

Commonfare

juli 12, 2018 at 19:23

Very cool story! It resonates lovely with values and practices of popular gyms (such as the one based in San Lorenzo, Rome :https://commonfare.net/en/stories/popular-gym-san-lorenzo) that are scattered all over Italy. Long live democratic and joyful sport!

Card bin italia logo vertical

BIN Italia

juli 18, 2018 at 14:24

Also the All Reds Rugby Roma is very interesting, visit their website to have an idea http://www.allreds.it/allreds_new/

Card mufasa

mufasa

september 24, 2018 at 16:47

Great job Zagreb 041!