I cookie ci aiutano a fornire i nostri servizi. Utilizzando tali servizi, accetti l'utilizzo dei cookie da parte nostra.

STORIE

Nogometni klub Zagreb 041

Nogometni klub Zagreb 041 je formiran u 2014 godini. Klub je formalno registriran kao udruga građana 19. veljače 2015. Zagreb 041 djeluje i integrira državljane trećih zemalja kroz sportske aktivnosti te promovira antiratne i antifašističke vrijednosti.

Trenutno ima oko stotinu članova koji ravnopravno, organizirani na ne hijerarhijski, horizontalni način, sudjeluju u donošenju odluka i klupskim aktivnostima. Klub ima seniorski muški tim,  seniorski ženski tim kao i dječji tim. Igrači su i izbjeglice i lokalna mladež. Jedan je od samo nekoliko klubova u Hrvatskoj s vrlo aktivnim ženskim timom. Nadalje, trenerica je žena koja pridonosi promicanju raznolikosti i uključivanja i razotkriva mit o tome da je nogomet samo za muškarce.

Cilj Zagreb 041 je vratiti nogomet običnim ljudima i navijačima, i postati prvi pravi nogometni klub lokalne zajednice u Hrvatskoj sa izravnim demokratskim organizacijskim modelom. Klub se bori protiv korupcije i klijentizma na svim razinama, kao i svih oblika diskriminacije. Njihova poruka je da je nogomet sport solidarnosti, kvalitetnog natjecanja, poštovanja prema protivniku i sport koji volimo zbog svoje jednostavnosti i ljepote.

Prioritet se stavlja na promicanje izravnog angažmana državljana trećih zemalja, unaprijediti razinu uključenosti i osjećaja sigurnosti izbjeglica kako bi se postigla integracija kao dvostruki proces i promicanje pozitivnih vrijednosti u nogometu. Dok državljani trećih zemalja imaju jasnu odgovornost za prilagodbu pravilima i vrijednostima zemlje domaćina, društvo domaćin također mora poduzeti korake kako bi pružilo dobrodošlicu, podršku i otvorilo mogućnosti koje promiču njihovu integraciju.

Premda lokalne i regionalne vlasti često zanemaruju integraciju, jer to nije jedan od njihovih osnovnih mandata; ovaj klub ima za cilj poticanje, jačanje i nadahnuće lokalnih vlasti i zajednica, kao i drugih športskih klubova i kolektiva kako bi stvorili ozračje uključivanja izbjeglica, socijalne kohezije i borbe protiv rasizma i ksenofobije. Klub je u redovitom kontaktu i obavlja puno aktivnosti zajedno s lokalnim osnovnim školama, lokalnim sportskim objektima, domovima za djecu s problemima u ponašanju, nevladinim organizacijama, lokalnom upravom itd.

Uključeni državljani treće zemlje izjavili su da je ova praksa vrlo motivirajuća za njih jer im omogućava druženje i kvalitetno ispunjavanje slobodnog vremena što je posebno važno tražiteljima azila koji nemaju što raditi, već samo čekaju na odluku o azilu. Također, na taj se način proširuje njihova društvena mreža i razvijaju se njihove jezične vještine.

Ovom praksom se želi „ubiti dvije muhe jednim udarcem“: raditi na provedbi prava državljana trećih zemalja, uključujući njihove integracijske vještine, ali i raditi na promjenama vrijednosti i promjenama u ponašanju u onim dijelovima stanovništva koji pokazuju najveći antagonizam prema migrantima, osobito prema onima drugih rasa.


Saznajte više: http://www.nkzagreb041.hr/seniori/seniorska-momcad-nk-zagreb-041

Commonfare.net è per le persone, con le persone e delle persone.

Vuoi aderire? Avrai bisogno solo di un indirizzo email e non lo useremo mai per altri scopi.

5 Commenti

Card img 20160919 225613 processed

Rankis

luglio 11, 2018 at 17:03

Nice story! I think will be interesting for them maybe to keep in touch with "Atletico Diritti" https://www.facebook.com/atleticodiritti (from football to other sport)

Card remedios varo

maja_zg_to_df

luglio 12, 2018 at 16:39

Thanks Rankis! We will let them know. It would be great to connect across borders.

Card cfavatar

Commonfare

luglio 12, 2018 at 19:23

Very cool story! It resonates lovely with values and practices of popular gyms (such as the one based in San Lorenzo, Rome :https://commonfare.net/en/stories/popular-gym-san-lorenzo) that are scattered all over Italy. Long live democratic and joyful sport!

Card bin italia logo vertical

BIN Italia

luglio 18, 2018 at 14:24

Also the All Reds Rugby Roma is very interesting, visit their website to have an idea http://www.allreds.it/allreds_new/

Card mufasa

mufasa

settembre 24, 2018 at 16:47

Great job Zagreb 041!