I cookie ci aiutano a fornire i nostri servizi. Utilizzando tali servizi, accetti l'utilizzo dei cookie da parte nostra.

STORIE

Verslag Winteropvang

Dit jaar had ik het geluk om gebruik te mogen maken van de winteropvang in Amsterdam aan de Zekeringstraat voor de duur van 10 weken. Het betrof hier een soort tentenkamp met een lange tochtige gang waaraan 3 lange gangen met zogenaamde protocabins waren gekoppeld. Een korte gang voor vrouwen en 2 lange voor mannen. 1 Mannengang herbergde zo’n 100 bedden. Maximaal 6 stapelbedden voor 12 personen. In de drukke periode worden er 4 veldbedden bijgeplaatst.

Pviwwe
De gang 

Verschil vriesperiode en gewone

In de winteropvang zijn er 2 perioden van drukte de gewone periode waarin het niet vriest en de vriesperiode waarin de politie en straatwerkers en wat er nog meer voor controle personeel rondloopt de daklozen naar de winteropvang brengt.

Toiletten

2 en een halve wc (want in een wc was de verlichting kapot) voor 100 mensen in de drukke periode terwijl in dezelfde cabine 4 wc’s, 1 pissoir en 2 fonteintjes waren afgesloten want die waren bestemd voor het personeel terwijl ik daar nooit iemand naar binnen heb zien gaan en waarvan ik vrijwel zeker weet dat niet gebruikt werden. Uiteindelijk (na de drukke periode) kwamen die beschikbaar voor de (ja hoe noem je dat?) cliënten?

Omdat er in de drukke periode maar 3 toiletten waren voor 100 mensen stond je binnen 1 uur 1cm in de urine. Dit blijft natuurlijk aan de schoenen plakken en draag je mee over de gang naar de slaapzalen.

Douches

In tegenstelling tot de wc’s waren er wel 8 douches en werden er later nog eens een aantal, buiten aan de rokerskooi, bijgeplaatst. Waarom, in plaats van douches, geen toiletten werden geplaatst weet ik niet, dit zou logischer zijn geweest. Wilde je een beetje proper douchen dan moet je vroeg komen want anders kwam je er (gevoelsmatig) smeriger uit als je erin was gegaan.

Ikllqe
rookkooi

Bedden

stalen stapelbedden die zo gammel waren dat als de bovenste zich omdraaide de onderste waker schok van een aardbeving. Dit was naar mijn ervaring oorzaak van 25% van de ruzies en meningsverschillen. Nog eens 25% van de ruzies waren voor het tefoneren op de kamer.

R4nqo6
Bedden

Rolstoel

Die was er niet, een man werd rondgereden op een bureaustoel.

Visitatie oftewel fouilleren

Dit heb ik persoonlijk als zeer kwetsend ervaren. Soms werd ik bijna niet afgetast, meestal normaal maar soms werd er ook in mijn kruis gegrepen. De spullen die je mee naar binnen mocht nemen moesten in doorkijkzakjes zodat iedereen kon zien (dus ook potentiële dieven) wat je bij je had. Een en ander vond en vind ik compleet belachelijk want als ik iets naar binnen had willen brengen dan was me dat zeker gelukt.

Sommige bewakers liepen in combat uitrusting compleet met gevechtshandschoentjes.

Zorgkamers

Goed bedoeld. Maar de grondoperavlakte per bed verschilde niet van de grote slaapkamers. Waarom men dit zorgkamers noemde begrijp ik niet want er was gewoon geen zorg.


Snurkers slaapapneu

Weer goed voor 25% van de ruzies. Waarom niet snurkers op 1 zaal plaatsen?


Transholebi

Voor holebi’s is er geen speciale regeling. Een transseksueel sliep op een zaal met 11 mannen.


Stank

Er was geen mogelijkheid om een raam open te zetten de raamklinken ontbraken namelijk. Bij navraag bleek dit “inbraakpreventie” Hoe iemand van binnenuit kan inbreken is mij een vraag bovendien, wat valt er te halen??

De matrassen waren bekleed met een plastic, ik vermoed pvc, bij kamertemperatuur verspreide de weekmakers in die plastic een chemische geur. Wat dit voor de gezondheid betekend moet nog blijken.


Regiobinding

Een man die 20 jaar in Spanje heeft gewoond word de toegang ontzegd omdat hij geen regiobinding heeft.

Gevangenis look


De winteropvang roept onherroepelijk associaties op met een gevangenis. Compleet afgezet met 2 meter hoge hekken met prikkeldraad. Binnen dit hekwerk een speciale rookkooi van 4x4 afgezet met hekwerken. Een stuk of 8 schijnwerpers gericht op het tentenkamp. Veel bewakingscamera's. Alarm op de buitendeuren. Zware deurdrammers op elke deur. Te veel en constante bewaking. Om 11uur avonds stormen 3 bewakers de kamer binnen om de verwarming te controleren. 

Ik kan me voorstellen dat mensen die uit een vluchtelingkamp of een gevangenis komen zich niet erg prettig voelen en dan druk ik het heel mild uit.

Ijhb99
Gevangenis look
I1t26m
more fun

Privacy

Daar kan ik kort over zijn, die heb je enkel op de wc en met 3 wc’s zelfs dat niet.

Eetzaal, tent

Deze bestond uit een enorm grote tent met rijen bankjes zonder rugleuning en tafels.

Geen versiering aan de wanden. 2 Tv’s hoog aan de wand. Geen bordspelen of andere dingen waarme je je kon vermaken.

Osacry
Eetzaal

Aandacht en begeleiding

Buiten Andre (een vrolijke vriendelijke jonge hulpverlener) is er nooit iemand van de medewerkers of coördinators naar mij toegekomen. Ik heb nooit gezien dat dit bij anderen wel gebeurde. De enige die dit wel vaak en in duidelijke overtuiging deed was Andre (dank je wel Andre voor de peptalk toen ik het nodig had)

Ik heb verschillen malen gesprekken gevoerd met medewerkers waarbij ik twijfelde aan hun opleidingsniveau. Ik stond versteld over het gebrek aan kennis over hulpverleningsinstanties, de procedures en toegangscriteria.

De vraag is of er ruimte is voor verbetering en of we zo met mensen willen omgaan. Heb u op of aanmerkingen of denkt u dat het beter kan reageer dan vooral.


"De vraag is of er ruimte is voor verbetering en of we zo met mensen willen omgaan. Heb u op of aanmerkingen of denkt u dat het beter kan reageer dan vooral."

Commonfare.net è per le persone, con le persone e delle persone.

Vuoi aderire? Avrai bisogno solo di un indirizzo email e non lo useremo mai per altri scopi.

2 Commenti

Card me 02 01 low

Federico Bonelli

aprile 12, 2019 at 22:36

This story shoud be translated to english...

Card my life through a lens 110632

CommonADA

aprile 13, 2019 at 22:06

Please do so if you can