I cookie ci aiutano a fornire i nostri servizi. Utilizzando tali servizi, accetti l'utilizzo dei cookie da parte nostra.

STORIE

ACT Grupa - društveno poduzetništvo u Hrvatskoj i srednjoistočnoj Europi

ACT Grupa je zajednica društvenih poduzetnika osnovana 2013. godine s ciljem jačanja društveno odgovorne ekonomije u Hrvatskoj i drugim zemljama središnje i istočne Europe. Poduzetnicima i mikro-poduzećima čiji rad pozitivno utječe na društvo i okoliš („društvenim“ ili „impact poduzećima“), a pogotovo marginaliziranim skupinama, pruža potporu pri osnivanju, radu i razvoju poduzeća.

To uključuje sljedeće:

・edukacija – radionice, mentorstvo, savjetovanje, pomoć pri pisanju projekata ili prijavi na edukacijske programe itd.

umrežavanje i promocija

financijska podrška u obliku bespovratnih sredstava

Korisnike potiču na otvorenost, inovativnost i ustrajnost, a pogotovo vrijednosti društveno odgovornog poslovanja – suradnju, transparentnost, brigu za ljude, spremnost na neuspjeh kao način učenja i razmišljanje o razlozima zašto kreću u određeni poduzetnički pothvat.

Povezani programi koje podržava ili izvodi ACT Grupa uključuju:

Social Impact Award Program (SIA Hrvatska) – pred-inkubacijski program za poduzetničke inicijative mladih

Pokreni nešto svoje program podrške provedbi poduzetničkih projekata

Erasmus za mlade poduzetnike – program boravka novih poduzetnika u poduzećima u drugim EU zemljama

Akcelerator za društvene poduzetnike – program pripreme za rast i ulaganja poduzetnika s već validiranim proizvodom

Akademija poslovnih vještina – program edukacije menadžera društvenih poduzeća i neprofitnih organizacija od strane stručnjaka iz korporacija

Kroz petnaest godina postojanja, ACT grupa pokrenula je 13 neprofitnih organizacija i društvenih poduzeća te provela 150 projekata. Među njihovim društvenim poduzećima ističu se:

・socijalna zadruga Humana Nova koja zapošljava društveno isključene osobe na području proizvodnje i prodaje tekstila od ekoloških i recikliranih materijala

Centar za pomoć u kući Međimurske županije koji pruža usluge starijim osobama

・grafički i web-dizajn studio ACT Printlab d.o.o.

・poduzeće za knjigovodstvo neprofitnih organizacija ACT Konto d.o.o.

・poljoprivredna zadruga Domaći vrt

U lipnju 2018. godine 15-godišnjicu osnivanja ACT Grupe popratilo je i izdavanje knjige Pank poduzetnici koju je kroz crowdfunding kampanju podržalo gotovo 300 pojedinaca i organizacija iz regije. U njoj autor Robert Posavec opisuje put ACT Grupe od aktivističkih početaka do vodećeg primjera društvenog poduzetništva u regiji, s posebnim osvrtom na greške koje su počinili na tom putu kako bi pomogli čitateljima da ih ne naprave.

DeLoitteovo izvješće Social Investment Leveraging Index u prosincu 2018. proglasilo je ACT Grupu jednim od ključnih nositelja razvoja društvenih inovacija i ulaganja u poduzeća s društvenim utjecajem u regiji. Isto izvješće njihovu je socijalnu zadrugu Humana Nova istaknulo kao primjer dobre prakse.

ACT Grupa članica je mreža Global Social Entrepreneurship Network, European Network of Social Integration Enterprises (ENSIE), Euclid Network, Social Value International i European Social Enterprise Law Association.


Commonfare.net è per le persone, con le persone e delle persone.

Vuoi aderire? Avrai bisogno solo di un indirizzo email e non lo useremo mai per altri scopi.

0 Commenti

Non ci sono commenti