Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.
In Amsterdam struikel je bijna over de goede initiatieven op het gebied van eten! En dat terwijl de Nederlandse keuken nou niet echt wereldberoemd is zullen we maar zeggen… 
 
Overal waar je komt zijn stadsboeren druk in de weer met het aanleggen van eetbaar groen in parkjes en plantsoenen, worden de kliekjes opgehaald bij restaurants om vervolgens lekkere maaltijden mee te bereiden voor daklozen en in vrijwel elke wijk kan je lid worden van een voedselcoöperatie om collectief en tegen een klein prijsje eerlijk voedsel in te kopen.
 
Welke te kiezen?
 
We op bezoek geweest bij URBANIAHOEVE en hun DemoTuin in Amsterdam Noord – wat officieel de armste wijk van Nederland is. URBANIAHOEVE is een ‘social design lab’ voor stadslandbouw dat is opgericht in 2009 door kunstenaar Debra Solomon. URBANIAHOEVE ontwerpt en maakt samen met buurtbewoners en andere belangstellenden wat zij ‘voedsellandschappen’ noemen. 
In die zogenaamde voedsellandschappen gaat het om de samenhang en samenwerking tussen mens, stad en natuur als geheel. De openbare ruimte in de stad wordt zo omgetoverd tot een wat URBANIAHOEVE een ‘Eetbare Ecologische Hoofdstructuur’ noemt en die de stad positief beïnvloedt wat betreft zowel het ecologische, het sociale als de voedselvoorziening. 
 
Oprichter Debra Solomon legt uit: "Gratis eten voor iedreen is mijn ultieme doel. Mijn projecten bieden infrastructuren die kwalitatief hoogstaand voedsel leveren aan de armste buurten. Deze gebieden kampen vaak met ernstige gezondheidskwesties, zoals obesitas en diabetes, die samenhangen met een gebrek aan voedsel in het algemeen of een specifiek gebrek aan gezond voedsel. We kunnen dat gratis aanbieden."

DemoTuin Amsterdam Noord
 
Iedereen is van harte welkom om langs te komen, mee te werken en wanneer mogelijk, te oogsten. Kijk eerst even op www.urbaniahoeve.nl in verband met de openingstijden.

Commonfare.net is for, with, and by people.

Do you want to join? You will need only an email address, and we will never use it for other purposes.

0 Comments

There are no comments