Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

COMMONERS VOICES

Commonfare promotion: Nejednakosti u EU i Europski stup socijalnih prava

Commonfare slika

Zašto je važan Europski stup socijalnih prava?


O aktualnoj političkoj dinamici donošenja novog proračuna EU uoči neizvjesnih europskih izbora u svibnju 2019 te o stvarnim izazovima povratka Unije na kolosijek socijalne pravednosti, na javnoj raspravi će govoriti:

- Conny Reuter, glavni tajnik europske mreže za socijalnu pravdu SOLIDAR,

- Ana Miličević Pezelj, izvršna tajnica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za socijalni dijalog i javne politike te članica Europskog gospodarsko socijalnog odbora,

- Maja Pleić, stručnjakinja za socio-ekonomske nejednakosti Centra za mirovne studije

- Snježana Ćop, predsjednica udruge za djecu s poteškoćama Zvončići iz Karlovca.


Raspravu će moderirati Marina Škrabalo, upraviteljica zaklade SOLIDARNA i članica EGSO-a.

___________________________________________________

Unatoč proklamiranom cilju zajedničkog prostora solidarnosti, prosperiteta i jednakih prava i šansi za sve građane, Europska unija je i dalje razlomljena oštrim razlikama u kvaliteti života, mogućnosti zapošljavanja, pristupu zdravstvenim i socijalnim uslugama, gdje najviše stradaju građani južnih i istočnih zemalja, a posebno mladi i marginalizirane skupine. Socijalna nesigurnost važan je faktor u sve snažnijem valu otpora prema vladajućim elitama, koje pak vješto zloupotrebljavaju protivnici daljnjih europskih integracija i zagovornici protekcionističkih, nacionalističkih i ksenofobnih politika. Europski stup socijalnih prava kojeg su čelnici EU usvojili u studenome 2017, pokušaj je obnove povjerenja građana u socijalnu Europu. Radi se o novom, obuhvatnom mehanizmu, temeljenom na 20 načela i prava koji bi trebao oblikovati široki spektar politika i osigurati pravedno tržište rada te učinkovite sustave socijalne skrbi širom EU. Obavezan je za države Eurozone i otvoren za sve druge države članice te predviđa zajednički sustav praćenja te blisku suradnju Europske komisije, nacionalnih vlada, socijalnih partnera i civilnog društva. Međutim, kako socijalna pravdane bi ponovno ostala puko papirnato obećanje, ključno je pitanje kako će se predviđene inovacije financirati u sklopu novog proračuna EU za narednih 7 godina te kako će se osigurati stvarna suodgovornost država članica.

___________________________________________________

Ovaj skup vam donosi Commonfare.net - društveni i politički prostor osmišljen za informiranje, poticanje i povezivanje ljudi diljem Europe u zamišljanju i stvaranju pravednijeg društva utemeljenog na solidarnosti građana, javnom dobru i društvenoj pravdi i financira se iz fondova Europske unije Obzor 2020 programa za istraživanje i inovacije, u sklopu projekta PIE NEWS .


Molimo vas da zbog ograničenih mjesta, vaše sudjelovanje potvrdite OVDJE: https://www.surveymonkey.com/r/prijava_okruglistol_EUnejednakosti

Commonfare.net is for, with, and by people.

Do you want to join? You will need only an email address, and we will never use it for other purposes.

0 Comments

There are no comments